En klinisk prövning som undersöker en ny behandling för depression

KOASTAL-programmet undersöker effekterna av ett studieläkemedel som ska tas en gång om dagen och som verkar på ett nytt sätt för att behandla vuxna som lever med depression (kallas också för egentlig depression eller MDD, ”Major Depressive Disorder”). Detta studieläkemedel håller på att utvärderas för att se om det kan förbättra symtomen på depression, inklusive känslor av att ha mindre intresse eller glädje av de saker som man brukat tycka om förr (detta kallas för anhedoni).

Fråga din läkare om KOASTAL-studien är lämplig för dig. KOASTAL-studien undersöker ett studieläkemedel för användning en gång om dagen vid depression. Detta studieläkemedel är för närvarande inte godkänt för försäljning i något land.

 

Du kanske kan delat i studien om du:

  • är 18–65 år gammal

  • har diagnostiserats med depression

  • har haft symtom på depression i 1–12 månader

  • inte är gravid eller ammar

  • kan lämna ditt samtycke och kan följa instruktionerna för studien

Vad du kan förvänta dig

Att delta i KOASTAL-studien innebär först cirka 1 månads screening och sedan 6 veckor då man tar studieläkemedlet eller placebo. Därefter kan du eventuellt även delta i en ettårig studie där alla deltagare får studieläkemedlet.

Vi förstår att det är ett stort beslut att delta i en klinisk studie. Tala med din familj och dina läkare eller med andra som lider av depression.

Fråga din läkare om KOASTAL-studien är lämplig för dig.

Studieläkarna kommer att berätta vad du behöver göra under studien. Det är helt frivilligt att vara med i en klinisk studie och du kan lämna studien när som helst. Under KOASTAL-studien får du all studierelaterad vård gratis av ett särskilt utsett vårdteam. Du kan eventuellt få ersättning för studierelaterade kostnader.